Kahvenin Türleri

16.7.2020

KAHVE

Kahve diye bildiğimiz şey aslında meyvenin (kızılcık ve kiraz benzeri) çekirdeğinin kavrulması ile elde edilmektedir.

Kahvenin Türleri

Kahve ağacının cinsi Coffea’dır. Tam olarak kesinleşmemekle birlikte kahvenin bilinen 125 türü vardır. Bunlardan en çok bilinenler ise Arabica ve Robusta’dır.

Arabica

Arabica dünyada en yaygın kahve ağacıdır. Arabica, yetişmesi daha zor, parazitlere ve ısıya daha dayanıksızdır. Ancak elde edilen ürün daha kaliteli olduğu için yaygın olarak yetiştirilmektedir. 600-2400 metre seviyelerinde uygun iklim koşulları sağlanabilirse yetiştirilebilir. Arabica çekirdekleri %0.8-1.4 oranında kafein içerir. Yetiştiği yer ve toprak yapısına göre daha lezzetli ve aromalı tatlar sunar.

Robusta

Robusta daha nemli, sıcak bölgelerde ve deniz seviyesinden 900 metreye kadar yetiştirilebilir. Hastalıklara daha dayanıklı ve daha çok verim vermesine rağmen ürünü daha kalitesizdir. Sıcaklık değişikliklerinden Arabica kadar etkilenmez. Robusta çekirdekleri &1.7-4 oranında kafein barındırır. Robusta ağızda uzun süre sert ve acı tatlar bırakır.

“Gold” veya “Premium” adı altında satılan kahveler genellikle Arabica’dan yapılır. Genellikle alışkın olmayan bir göz bu iki kahve ağacının çekirdeklerini birbirinden ayırt edemez. Robusta ayrıca daha asidik olup, sindirimi Arabica’ya göre daha zordur.

Coffee Arabica (Arabica) ve Coffea Canephora (Robusta) Kahve ağacı Arabistan yarımadası kökenlidir. Ağacın normal boyu 8-10 metreyi bulabilse de üretim teknikleri nedeni ile genellikle 2-3 metreye kadar büyümelerine izin verilir. Yaprakları sürekli yeşil olan bu ağaçların yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin ve orta derece nem gibi özellikler gerekir. Don olayına karşı duyarlı bir ağaçtır. Genellikle yağmurun hemen ardından ağaçlar beyaz renkli kısa ve yoğun kokulu çiçeklerini açarlar. Bu çiçeklerin ömrü ise sadece birkaç gündür. Çiçekten kahve meyvesi gelişir. Bu meyve ortalama 1.5 cm büyüklüğünde, yuvarlak ve başlangıçta yeşil renklidir.

Olgunlaştıkça rengi kırmızıya dönüşür ve esas kullanılan kırmızı renkli meyvelerdir. Kalın bir kabuğa sahip bu meyvenin içinde çekirdek vardır. Kahvenin elde edildiği kısım bu çekirdektir. Çekirdeğin üzerini parşömen adı verilen beyazımsı bir zar kaplar ve bunun altında da ikinci bir gümüş zar adı da verilen bir tabaka vardır. Bu tabakaların içerisinde ise kahve çekirdeği yer alır. Hemen her zaman bir yemiş iki çekirdek taşır. Çekirdekler yeşil renklidir. Meyvelerin rengi kırmızı olunca olgunlaşmış demektir ve bozulmadan toplanmalıdır. Bu toplama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılsa da, en iyi ama en zahmetli yöntem elle toplamadır. 


PAYLAŞ :

Lütfen
Bekleyiniz